33 Objective Type Questions (MCQs) with Answers on “Environmental Pollution”

1. Which of the following is an air pollutant?

(a) Nitrogen

(b) Carbon dioxide

(c) Carbon monooxide

(d) Oxygen

2. Which of the following is a secondary air pollutant?

(a) Ozone

(b) Carbon dioxide

(c) Carbon monooxide

(d) Sulphur dioxide

3. The environmental lapse rate is found to be:

(a) – 6.5°C/km

(b) 8.6°C/km

(c) 6.5°C/km

(d) 5.6°C/km

4. During Inversion:

(a) Temperature increases with altitude

(b) Temperature decreases with altitude

(c) Temperature remains constant

(d) None of the above

5. Among the following, the only secondary pollutant is:

(a) Sulphur tetraoxide

(b) Sulphur dioxide

(c) Ozone

(d) Sulphur tetraoxide

6. Which of the following groups of plants can be used as indicators of SO pollution of air?

(a) Epiphytic lichens

(b) Ferns

(c) Liver worts

(d) Horn worts

7. Which of the following on inhalation dissolved in the blood hemoglobin more rapidly than oxygen?

(a) Sulphur dioxide

(b) Carbon mono-oxide

(c) Ozone

(d) Nitrous oxide

8. Smog is:

(a) A natural phenomenon

(b) A combination of smoke and fog

(c) Is colourless

(d) All of the above

9. The major photochemical oxidant is:

(a) Ozone

(b) Hydrogen peroxide

(c) Nitrogen oxides

(d) Peroxyl Acetyl Nitrate (PAN)

10. Which of the following are likely to be present in photochemical smog?

(a) Sulphur dioxide

(b) Photochemical oxidants

(c) Chlorofluorocarbon

(d) Smog

11. Which of the following devices is suitable for the removal of gaseous pollutants?

(a) Cyclone separator

(b) Electrostatic precipitator

(c) Fabric filter

(d) Wet scrubber

12. Which of the following air pollution control devices is suitable for the removing the finest dust from the air?

(a) Cyclone separator

(b) Electrostatic precipitator

(c) Fabric filter

(d) Wet scrubber

13. Air pollution from automobiles can be controlled by fitting:

(a) Cyclone separato

(b) Electrostatic precipitator

(c) Catalytic converter

(d) Wet scrubber

14. Taj Mahal at Agra may be damaged by:

(a) Sulphur dioxide

(b) Chlorine

(c) Hydrogen

(d) Oxygen

15. Gas leaked in Bhopal tragedy:

(a) Methyl isocyanate

(b) Potassium isothoiocynate

(c) Ethyl isocyanate

(d) Sodium isothiocyanate

16. BOD is:

(a) A measure of the organic matter presents in water

(b) Usually less than COD

(c) Biochemical oxygen demand

(d) All of the above

17. BOD/COD ratio will always be:

(a) Equal to 1

(b) Less than 1

(c) More than 1

(d) None of them

18. Biochemical Oxygen Demand measures:

(a) Industrial pollution

(b) Air pollution

(c) Pollution capacity of effects

(d) Dissolved O2 needed by microbes to decompose organic waste.

19. Excess fluoride in drinking water is likely to cause:

(a) Blue baby syndrome

(b) Fluorosis

(c) Change in taste and odour

(d) Intestinal irritation

20. Fluoride pollution mainly affects:

(a) Kidney

(b) Brain

(c) Heart

(d) Teeth

21. Which of the following is a non-point source of water pollution?

(a) Factories

(b) Sewage treatment plants

(c) Urban and suburban lands

(d) All of the above

22. Septic tank is:

(a) An aerobic attached growth treatment system

(b) An aerobic suspended growth biological treatment system

(c) An anaerobic attached growth biological treatment system

(d) An anaerobic suspended growth treatment system

23. Disease caused by eating fish inhabiting mercury contaminated water is:

(a) Bright’s disease

(b) Hiroshima episode

(c) Mina-mata disease

(d) Osteosclerosis

24. Which of the following is not a marine pollutant?

(a) Oil

(b) Plastics

(c) Dissolved oxygen

(d) All of the above

25. Noise is:

(a) Loud sound

(b) Sound of high frequency

(c) Unwanted sound

(d) Constant sound

26. Sound becomes hazardous noise pollution at decibels:

(a) Above 80

(b) Above 30

(c) Above 100

(d) Above 120

27. Which of the following is a major source of thermal pollution in water bodies?

(a) Sewage treatment plant

(b) Solid waste disposal sites

(c) Thermal power plant

(d) All of the above

28. The highest heating valve is of:

(a) Garbage

(b) Rubbish

(c) Hospital waste

(d) Industrial waste

29. The highest moisture content is in:

(a) Garbage

(b) Rubbish

(c) Hospital waste

(d) Agricultural waste

30. Which of the following is a likely characteristic of hazardous waste?

(a) Ignitability

(b) Corrosivity

(c) Reactivity

(d) Any of the above

31. High level radioactive waste can be managed in which of the following ways?

(a) Open dumping

(b) Composting

(c) Incineration

(d) Dumping in sealed containers

32. Biomedical waste may be disposed of by?

(a) Incineration

(b) Autoclaving

(c) Land filling

(d) Both (b) and (c)

33. Which of the following is a biodegradable organic chemical/substance?

(a) Plastics

(b) Oils

(c) Pesticides

(d) Garbage

Answers:

1. (c); 2. (a); 3. (a); 4. (a); 5. (c); 6. (a); 7. (b); 8. (b); 9. (c); 10. (c); 11. (d); 12. (b); 13. (c); 14. (a); 15. (a); 16. (d); 17. (b); 18. (d); 19. (b); 20. (d); 21. (c); 22. (d); 23. (c); 24. (c); 25. (c); 26. (a); 27. (c); 28. (b); 29. (d); 30. (d); 31. (d); 32. (d); 33. (d).