32 MCQs (Objective Type Questions) on “Poverty in India”

1. Who advocated that India would be truly independent only when the poorest of its people become free of human suffering?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Indira Gandhi

(C) Jawahar Lai Nehru

(D) Subhash Chandra Bose.

2. Which one of the following states in India has focused more on human resource development?

(A) Punjab

(B) Karnataka

(C) Kerala

(D) Tamil Nadu

3. Which of the following programme was launched in the year of 2000?

(A) National Rural Employment Guarantee Act.

(B) Prime Minister Rozgar Yojana

(C) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana

(D) Pradhan Mantri Gramodaya Yojana.

4. Who conducts the periodical sample survery for estimating the poverty line in India?

(A) National Survery Organisation

(B) National Sample Survey Organisation

(C) Sample Survey Organisation

(D) None of the above.

5. Which scheme was started in 1993 to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns?

(A) Prime Minister Rozgar Yojana

(B) National Rural Employment Guarantee Act.

(C) Rural Employment Generation Programme

(D)Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana.

6. For how many days NREGA provides employment?

(A) 70

(B) 80

(C) 90

(D) 100

7. Who is considered as poor?

(A) Landlords

(B) Landless labourer

(C) A rich farmer

(D) Businessman.

8. Which among the following is the method to estimate the poverty line in India?

(A) Investment method

(B) Capital method

(C) Human method

(D) Income method.

9. Women and children under the age of five are food insecure population due to:

(A) Malnutrition

(B) Healthy diet at

(C) Fats

(D) None of the above.

10. Which one of the Social groups is vulnerable to poverty?

(A) Scheduled caste

(B) Urban casual labour

(C) Rural Agricultural households

(D) All of the above.

11, By which year governments are aiming to meet the Millennium Development Goals including halving the rate of global poverty?

(A) 2011

(B) 2015

(C) 2045

(D) 2035

12. Which among the following schemes was started in the year 2000 for the indigent senior citizens?

(A) PDS

(B) NFWP

(C) SGSY

(D) APS

13. What is the average calories required in rural areas for measuring poverty?

(A) 2400 calories per person per day

(B) 2100 calories per person per day

(C) 2800 calories per person per day

(D) None of these.

14. What is not a one of the major cause of income inequality in India?

(A) Unequal distribution of land

(B) Lack of fertile land

(C)Gap between rich and poor

(D) Increase in population.

15. In which of the following countries did poverty actually rise from 1981-2001?

(A) Sub-Saharan Africa

(B) India

(D) China

(D) Russia.

16. The calorie requirement is higher in the rural areas because:

(A) they do not enjoy as much as people in the urban areas

(B) food items are expensive

(C) they are engaged in mental work

(D) People are engaged in physical labour

17. Which of the following is an indicator of poverty in India?

(A) Income level

(B) Illiteracy level

(C) Employment level

(D) All of these.

18. Which one of the following Economic groups is vulnerable to poverty?

(A) Scheduled Caste

(B) Scheduled Tribes

(C) Rural Agricultural Household

(D) All the above.

19. Which of the following is true regarding percentage of seasonal and chronic hunger in India?

(A) It has increased

(B) It has decreased

(C) It is remained same

(D) It has marginally changed.

20. Which one of these is not a cause of poverty in India?

(A) Low level of economic development

(B) Migration of people from rural to urban India

(C) Income inequalities

(D) Unequal distribution of land.

21. Which of the following is not a valid reason for the poverty alleviation programme in India?

(A) Lack of proper implementation

(B) Lack of right targeting

(C) Corruption at the highest level

(D) Overlapping of schemes.

22. What is the accepted calories requirement in urban areas?

Or

What is the average calorie requirement in India in urban areas (per person per day)?

(A) 2000 cal / person / day

(B) 2100 cal / person / day

(C) 2300 cal / person / day

(D) 2400 cal / person / day

23. Which communities are categorized as economically vulnerable groups in India?

(A) Schedule caste

(B) Agricultural labour household

(C) Schedule tribes

(D) All of the above.

24. In which year was N R E G A enacted?

(A)2005

(B)2000

(C) 1999

(D) 1993.

25. Which of the following is not a major reason for the lack of effectiveness of targeted anti-poverty programmes?

(A) Lack of proper implementation

(B) Lack of right targeting

(C) Overlapping of schemes

(D) All the above.

26. Calorie requirement in rural areas is more than in the urban areas because:

(A) rural people eat more

(B) rural people have high bodies

(C) rural people do more hard physical work

(D) rural people have to take more rest.

27. Poverty ratio in which of the following state has above the national average:

(A) West Bengal

(B) Tamil Nadu

(C) Andhra Pradesh

(D) Karnataka.

28. The Concept of ‘entitlements’ was introduced by:

(A) Pranab Mukharjee

(B) Amartya Sen

(C) Manmohan Singh

(D) Sonia Gandhi.

29. The most vulnerable social groups for poverty are:

(A) Scheduled Tribes

(B) Urban Casual Labourers

(C) Rural Agricultural Labourers

(D) Scheduled Castes.

30. Which of the following states of India has the highest poverty ratio?

(A) Bihar

(B) Orissa

(C) Punjab

(D) Assam.

31. Which of the following is not considered as a social indicator of poverty?

(A) Less no. of means of transport

(B) Illiteracy level

(C) Lack of access to health care

(D) Lack of job opportunities.

32. Who are considered as the poorest of the poor?

(A) Scheduled castes

(B) Scheduled tribes

(C) Disaster struck people

(D) Women female, infants and old people.

(Board 2011, Term II, Set 25/B1)

Answers:

1. (C) 2. (C)3. (D) 4. (B) 5. (A) 6. (D) 7. (B) 8. (D) 9. (A) 10. (A) 11. (B) 12. (D) 13. (A) 14. (B) 15. (A) 16. (D) 17. (A) 18. (D) 19. (B) 20. (B) 21. (B) 22. (B) 23. (B) 24. (A) 25. (D) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (A) 30. (B) 31. (A) 32. (D)